Musici

Musici zijn een aparte doelgroep voor het NLP Centrum Zuid Nederland. NLP kan effectief zijn op een aantal fronten. Voor musici valt te denken aan:

Omgaan met podiumangst

Een beetje spanning wordt door de meeste musici gezien als nuttig en maakt zelfs dat je als het ware boven je eigen kunnen uit kunt stijgen. Maar als de spanning te groot wordt, dan belemmert dat het spelen. Via NLP kun je leren met spanning om te gaan.

Fysieke speelstoringen

Door allerlei oorzaken kunnen musici (zangers en instrumentalisten) last krijgen van allerlei lichamelijke klachten. Dat kan pijn zijn en/of leiden tot verminderde prestaties. Soms zijn die klachten zo hevig, dat spelen of zingen onmogelijk is geworden. Het bespelen van het instrument (of zingen in het geval van zangers) kan deel uit maken van de NLP-sessie. Verder kunnen pianisten werken aan de oefeningen van Peter Feuchtwanger, ondersteund door NLP.

Wij raden wel aan om altijd eerst een arts te raadplegen, bij voorkeur een arts, die ervaring heeft met het werken met musici.

Speelblokkades

Deze komen voor als het creatieve deel het af laat weten. Wanneer het bespelen van je instrument niet meer die bevrediging geeft wat het vroeger wel deed. Als studeren voelt als moeten en wanneer je het gevoel hebt niet verder te komen…

Al deze gevoelens zou je speelblokkades kunnen noemen. Met NLP kunnen we nagaan waarom die speelblokkades er zijn, en wat je kunt doen om weer zin in het spelen en inspiratie voor het spelen te krijgen.

Coaching van beroepsmusici

Welke doelstellingen heb je voor jezelf gesteld? Wat zou je kunnen doen om die te realiseren? Zijn die doelstellingen realistisch? Wat houd je tegen om ze te realiseren? Hoe ervaar je je huidige werkomgeving? Hoe ga je om met je baan als muziekschooldocent? Hoe kun je je artistieke ‘ei’ kwijt in je werk? Hoe kun je een zelfstandige praktijk opzetten? Dit zijn een aantal voorbeelden van vragen, waar je als musicus binnen een coachingssessie aan kunt werken. Maar ook aan de verhouding tussen werk- en privéleven, bijvoorbeeld het omgaan met de typische late werktijden van musici in relatie tot je familie en vrienden.